A magyar könnyűzene története a Youtube-on

// 2020-12-19

A Majdnem Híres Rocksuli három részes filmet csinált arról, hogy mitől olyan a hazai zene, amilyen.

A magyar könnyűzene és zeneipar fejlődése enyhén szólva sem volt zökkenőmentes, és minden zökkenő újabb változásokat idézett elő, amelyeknek a következményeit még ma is nyögjük. Kijavítani a múlt hibáiból eredő rossz működést, vagy csak egyszerűen ismerni, hogy mi mért van pont úgy, csak akkor tudjuk, ha ismerjük az okokat, amelyek alakították a színtér életét. Ezt foglalja össze a Majdnem Híres Rocksuli három oktatófilmben, archív zenei és filmrészletekkel az Ilyen a magyar popzene című sorozatban.

Az egyenként félórás részekből álló sorozatban nemcsak beszélő fejeket nézhetünk, de megnézhetjük a Rockmúzeumot, ellátogathatunk egy most is működő piano bárba, és Bernáthy Zsiga pincestúdiójába, meghallgathatjuk a Roland TB-303-as történetét, vagy hallhatunk az első magyar világslágerről.

Íme:

Az első részben a magyar mulatók világa, a dzsessz és a kuplék jelennek meg, és persze az első magyar világslágerről is szó esik.

A második részben megszületik a popzene, a beat és a diszkó mellett a punk, a tilt, tűr, támogat kultúrpolitikája és a legvidámabb barakk élete is téma.

A harmadik részben a rendszerváltás után fellendülő koncert- és fesztiválélet, és a korszak nagy újítása, az elektronikus zene jelenik meg.

A sorozatot az NKA és a Hangfoglaló könnyűzene támogató program támogatta. (x)