A legenda kötelez – ordas lineup a Forever Psychedelicen, jegyet nyertek

// 2014-11-19

Forever Psychedelic néven először 2001-ben tartott az akkoriban induló Psybaba nagyszabású goapartyt. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a név legendás, egy legenda pedig kötelez. A Psybabához most a Goa.hu és az Y-Production is csatlakozott szervezőként, és hát valljuk be, ordas lineupot sikerült összehozniuk hármuknak. Tristan, Ace Ventura, Megalopsy, plusz a magyar psy-éllovas Para Halu. És minderre összesen négy ingyenjegyünk van, amit nem átallottunk kiosztani az olvasóinknak.

Ace Ventura aka Yoni

Nézzük sorban a meglehetősen gazdag programot, dj PH (Goa.hu) kezdi a bulit este kilenckor, őt Botond (Y-Production) váltja fél tizenegykor. Éjfélkor érkezik a legjobb és legismertebb magyar psytrancer, az egyszerű fullonnál és az agyatlan darknál (senki ne értse félre, mindkét stílus hatalmas zenékkel rendelkezik, csak mindkettő termel nem kevés gagyit is) sokkal okosabb, sőt kifejezetten agyas, tempójában valahol a kettő között húzódó Para Halu (Psylife Records), aki egyórás liveactet ad.

Utána kezd, szintén liveacttel az élőben határozott, energikus és építkezős fullont játszó angol Tristan Cooke, akinek karrierje egyidős nagyjából a psytrance-történelemmel. Ahogy sokan a műfaj vezető előadói közül, Tristan is Ázsiában utazgatva ismerkedett meg a goával, és 1993-ban elkezdte zenéjét kitalálni, a karrierjét pedig fölépíteni. A világ legfontosabb szabadtéri fesztiváljain rendszeresen játszó Tristannak hatalmas rajongótábora van. Dolgozott már szinte mindenkivel, aki számít a műfajban.

Pályája elején két albuma jelent meg a híres Twisted Recordsnál (az Audiodrome 1999-ben, majd a Substance 2002-ben). Aztán a Nano Records 2007-ben jelentette meg Chemisphere című albumát, és hamarosan jön a már nagyob várt új lemez, a Way of Life.

Hajnali háromtól Wegha (Radiozora/Ozora) és Tsubi (Radiozora/Starsheep System) párosa veszi át a stafétabotot. Őket követi hajlani fél 5-kor Ace Ventura, mely név mögött Yoni Oshrat áll, Izrael egyik legnagyobb elektronikus zenei tehetsége. Ő is a kilencvenes években kezdte, Children of the Doc néven (ebből lett később a Psysex), mégpedig jóbarátjával, dj Goblinnal.

A sok turnézással, világjárással töltött év után később Yoni ízlése megváltozott, és a finomabb, lassabb irány felé húzott. 2006-ban kivált a Psysexből, és két szólóprojektet is létrehozott, Schatsi és Ace Ventura néven. Az Ace Ventura alatt ötvözte a táncparkettre való, dübörgő ütemeket progresszívebb dolgok hatásaival, méghozzá hatalmas sikerrel. Néhány track után – mint például a ma már klasszikusnak számító Cardiac Arrest -, a progpsy egyik topzenészének számított.

Számos kiadónál jelentek meg munkái (Flow, Echoes, Blue Tunes, Iboga stb.), majd 2007-ben Rebirth címmel kiadta első szólóalbumát, ami kétség nélkül az egyik legnagyobb durranás volt az évben. 2008-ban a Beatport Music Awards psytrance-kategóriájának győztese lett. Az első albumot hamarosan követte is két remixalbum, a Re:Boot és a The Spark. Ezek után a következő évben is odaért a psy-kategória dobogójára.

Annak ellenére, hogy a világ minden nagyobb fesztiválján rendszeresen zenél (Ozora, Boom, XXXPerience, Universo Paralello, Solstice stb.), Yoni nem ül a babérjain, hanem számos más projekten is dolgozik. Ezek közül az egyik a Zentura, melynek keretében Wouter Thomassennel aka Zen Mechanics-szel közösen rak össze zenéket. A fő teremben a bulit Oleg (Sun Festival) és Hruscsov (Y-Production) back-2-backje zárja.

A darkos-killeres Psybaba-színpad fellépői természetesen a Psybaba Records veteránjai és üdvöskéi, Neighbour, Nasgul, Irgumburgum és Chemical Spoon. Az itteni sztárfellépő a szerény nevű argentin, Megalopsy (Matias Benamo és Nicolas Di Bernado kettőse). Ők a sötét és intenzív pszichedeliának adták munkásságuk, melyet ráadásul gyakran befolyásolnak olyan, elvileg nem odavaló dolgok, mint a grunge, az ipari és a nu-metál.

Zenéjükkel – szándékuk szerint – formálni és fokozni akarják az érzékelést. Első és eddig egyetlen albumuk a Trishula Recordsnál jelent meg 2005-ben The Abstract Machine címmel, mellyel megnyílt az út a nemzetközi színtéren is, és 2006 világszerte játszanak a nagy fesztiválokon is, és saját kiadójuk is lett, a Dark Prisma Records néven. Mindkét tagnak van szólóprojektje, Matiasnak a Frantic Noise, míg Nicolasnak a Ziggurat. Erőteljes stílusuk könnyen felismerhető (azt nem mondjuk, hogy összetéveszthetetlen), előadásaik mély pszichedelikus kirándulásokra viszik hallgatóikat.

A chillout-teremben Almond Lama, Bonca (Luxon Visual), Comsat&Petar (Psychotria Records), Hadron Orchestra (Goa.hu), Just Kidding, Snag the Sunshepherd (Y-Production) és Skarma segítenek majd az ellazulásban. Itt a vizuális élményről az Ultra HD Rental gondoskodik.

A szervezők a hatalmas érdeklődésre miatt a bejutást és magát Dürert is átvariálták. A fellépők, dolgozók, nyertesek, a vip-vendégek és az elővételes jeggyel rendelkezők ezúttal a Zichy Jenő utca (bal oldali első kis utca az Ajtósi Dürer sorről) felől juthatnak be a bulira. Remélhetőleg a hosszas sorbanállás ezzel kiküszöbölhető, hiszen így a helyszínen fizetők két bejáraton, két pénztárnál fizethetnek.

Aztán, a dark-színpadot most a középső teremben alakítják ki. Ez nagyobb, mint a másik, ezért talán nem kell szardíniás dobozban éreznünk magunkat. Az új szellőztetőrendszernek köszönhetően remélhetőleg szauna sem lesz már. A chill átköltözik a dark régi helyére. És még itt sincs vége a kellemes meglepetéseknek, hisz a hangrendszer is új: a darkon a Funktion1, míg a nagyteremben a Martin Audio legújabb szériája lesz hallgató. A vizuális installációt az Earthdance és a Neelix-bulikon dolgozó csapatra bízták a szervezők, új elemekkel, három kivetítővel. A nagy- és a dark-terem dekorját az osztrák Calaquendi Art csapat készíti.

Játék, nyertesek

Melyik nap lett teljes a Koncertblog csapata az idei Ozora Festivalon, amikor épp az Ace Ventura lépett föl? (Segítség Ozora-riportunkban, a helyes válasz: pénteken.)

A megfejtéseket Forever tárggyal november 22-én, szombaton délután háromig vártuk a koncertblog1@gmail.com-ra. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek az aznap esti Forever Psychedelic partyra, a Dürer-kertbe.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!