A keringőkirály uralma alá hajt – párosjegyet nyertek André Rieu koncertjére!

// 2015-05-19

A magyarok imádják a keringőt és a keringőkirály imádja a magyarokat – André Rieu május huszadikán, szerdán ismét Budapesten andalítja az érdeklődő közönséget, mégpedig a Papp László Budapest Sportarénában. És nálunk még erre is nyerhető volt párosjegy – nyertesek a cikk végén.

 

A világ legsikeresebb hegedművészének tartott André Rieu nem egyedül jön Magyarországra, nem magyar, alkalmi zenekara lesz, hanem saját, állandó társulata a Johann Strauss Orchestra kíséri a koncertjén. A holland, maastrichti születésű zenész már-már popsztárstátuszúnak mondható, a sajtó sem fukarkodik a jelzőkkel, amikor róla beszél, a világ-legsikeresebb-hegedűművésze mellett övé a keringőkirály címke is.

Rieu 1949-ben született, zenészcsaládban, azonos nevű apja igazgatta a Lipcsei Operaházat, párhuzamosan pedig a Limburgi Szimfonikus Zenekart. Nyilván fiát is zenésznek szánta, be is íratta három konzervatóriumba, a lüttichibe, a maastrichtibe és a brüsszelibe.

A fiú 1978-ban lépett a fényre , vagyis kezdte meg igazi pályafutását, de a világsikerre a kilencvenes évek közepéig kellett várni. Ekkortól járja a világot negyvenöt fős zenekarával, a már említett Johann Strauss Orchestrával.

Nekünk ez a kedvenc Rieu-felvételünk, olasz himnusz egy toscanai szabadtéri koncerten – el tudja képzelni valaki, hogy így hallgassuk a magyar himnuszt?
Ekkor kezdett hangzókat is kiadni, egész pontosan 1994-től. Innentől 2006-ig minden évben volt megjelenése, cédé vagy dvd, legtermékenyebb éve 2002 volt, amikor is nem kevesebb, mint nyolc anyaggal jött. A teljes termés harminchárom kiadvány, összesen harmincötmillió eladott példány, platina- és aranylemezek sora a világ minden táján.

Május huszadikai budapesti koncertjére megújult, különleges műsorral készül. A szokásosnak mondható repertoár (romantikus dallamok, keringők, nagy klasszikus zenei slágerek) mellett a legismertebb filmzenék és operarészletek is felcsendülnek majd. Arénabeli koncertje május huszadikán, este nyolckor kezdődik.

Párosjegyet nyertek

Melyik két klasszikus zenei irányzat, illetve korszak volt főszerepben a Budapesti Fesztiválzenekarnál április tizedikén? (Segítség akkori ajánlónkban, a helyes válasz a barokk és a kortárs.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu címre vártuk Rieu tárggyal május 20-án, szerdán délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk: Balázs Árpádot és Sintay Gabriellát, akik másodmagukkal ingyen mehetnek André Rieu és a Johann Strauss Orchestra aznap esti, Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertjére. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a koncertre bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon!