A Hide U-tól a színtiszta technóig – jegyet nyertek Dubspeekára

// 2015-01-25

Budapest elektronikus zenei életének jelentős sorozatává nőtte ki magát Metha által alapított Be Massive sorozat, mely most az Astronaut Music szervezőcsapattal karöltve keres új élményeket a technoműfaj szerelmeseinek. Hagyományteremtő, univerzális balhéra készülnek a srácok, oda is tették magukat rendesen, a nyitóesten a brit technofenomén Dubspeekával terelgetik nekünk a hangokat. Február hetedikén, szombaton irány a Corvin-tető és az első Senso Sounds. Megvannak a nyertesek.

Dubspeeka-artwork

Dubspeeka, vagyis Darren Beale meghökkentően rejtőzködő életet él, főleg ahhoz képest, hogy sikerekkel teli út áll mögötte. Az úriemberről kevesen tudják például, hogy a Kosheen (Darren Decoder) egyik alapítóját tisztelhetjük benne, olyan megaslágerek társszerzőjeként, mint a Hide U, vagy a Catch. Azt meg tán még kevésbé, hogy tizenhárom évesen az egy száll gitárral ismerkedő srác 1998-ban Decoder álnéven megjelenő Encrypedt ep-je Fabio&Grooverider Rollers Top Ten listájának harmadik helyére kapaszkodott föl.

Mindezen sikerek ellenére, vagy talán épp ezért, az online-világban szinte nem létezik, egyetlen egy árva Facebook-oldalt, Soundcloudot és Mixcloudot leszámítva. Pedig a hardcore-fíling és a törtütemek hangzásvilága után a négynegyedek felé elmozduló Darren az elmúlt években egyik ámulatából táncoltatta át a másikba, egyre kíváncsibb hallgatóságát. Trackjeire pedig olyan kiadók mozdultak rá, mint a Skeleton, a Truesoul, a Bedrock, a Hope, az Ideal Audio, a Senso, a Suara, a Dext, vagy épp most a Drumcode.

A fazon amúgy elképesztő – egyedi stílusvilágát megteremtve vegyíti a izzasztóan lüktető, dinamikus basszusokat a sodró lendületű, acélhideg, indusztriál és légiesen könnyed dallamokkal, így alkotva okos, izgalmas darabokat. E recept mentén születhetett meg a Nepal, mely Oliver Huntemann 5ünf válogatásalbumára is felkerült, vagy említhetnénk még a Cascadia (K34)-et, mely a Play!05 mixalbumán kapott helyet. De tehetségét nem csak Oliver ismerte föl, hanem Digweed is, akinek a Live in Slovenia dupla mixalbumán a Bully az egyik csúcspont.

Egész álló nap verhetnénk a billentyűt, hogy szerzői és produceri aktivitását részleteibe menően bemutassuk, mert olyan mennyiségű és minőségű aktivitással rendelkezik, amit ép ésszel felfogni is nehéz. De mi most feladjuk, mert komolyabb fejvakarás már az is a számunkra, hogy a napi huszonnégy órát miként tudja úgy beosztani, hogy saját megjelenésein és fellépésein kívül remixeire is időt szakítson.

Az elmúlt évben a spanyol techhouse-os producernek, Edu Imbernonnak készített Your Rules címmel remixet, barátjának Wehbbának pedig a Red Shuffle-t értelmezte át, majd Van Bonn Accessét gondolta újra, hogy a 2014-es évet Anthony Castaldo Bad Wordjére húzott új köntössel zárja. Miközben Rozmann Escapism-átirata és Eric Sneo Going Onja úgy kavart föl minket, hogy azóta is a hideg futkos a hátunkon. S ezek, most csak hirtelen jutottak az eszünkbe, mert akár holnapig sorolhatnánk az idei megjelenéseit.

Míg kinn sanszosan a jeges, hideg tél rázza a ketrecet, addig odabenn igencsak fülledt éjszaka elé nézünk. Az est fűtésszabályzóját az Astronaut Music főtechnikusai, Bohumil és Obrotka kezelik a Be Massive csapat generátorával, Methával kiegészülve, aki új és jobbnál jobb szerzeményeivel felpakolva fogja a Tető hangrendszerét fullra tekerni.

A jegy elővételben kétezer, a helyszínen, éjféltől kétezer-ötszáz forint. De te ingyen jöhetsz velünk, ha követsz minket és válaszolsz a következő kérdésünkre. Tehát a játék, most sem csak játék.

Nyerj!

Milyennek tituláltuk a hajnalt az első közös Be Massive/Astronaut-party ajánlójában? (Segítség akkori cikkünk végefelé, a helyes válasz: töredezős.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Dubspeeka tárggyal február 6-án, pénteken este hatig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a szombat Astronaut Music & Be Massive: Senso Sounds Volume 1 -Dubspeeka partyra, a Corvin-tetőre: Fischer Krisztinát és Temesvári Tamarát. Őket e-mailben értesítettük, egyúttal tudattuk velük a partyra bejutás módját.


Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!