Evolúciós művészet a hét madárdalolójának fészekparazitizmusa

// 2020-05-31

Folytatódik a természet és a zene kapcsolatát feltérképező sorozatunk, melyben a Hortobágyi Madárpark által közzétett madárdalokat közöljük.

Száll a kakukk fészkére regény és film, kakukktojás, kakukkos óra – a fészektolvaj madár több ponton beköltözött már kollektív tudatunkba (és tudatalattinkba). Rendszertanilag a madarak osztályán belül vannak a kakukkalakúak, és azon belül pedig kakukkfélék, és ide tartozik a “normál” kakukk faj, mely költési időszakban Európa, illetve Ázsia mérsékelt égövi részén fordul elő; télre melegebb tájakra, Délkelet-Ázsiába, Közép- és Dél-Afrikába vonul.

Nálunk április és szeptember között tartózkodik, és egészen briliáns módon teljesíti be fészekparazita mivoltát. Május és július közötti költési időszakában sok gazdamadara van, nálunk főleg a nádirigót és a vörösbegyet használja ki, de vagy 50 más madár fészkében is találtak már kakukktojást/fiókát. Gondosan szétszórja tojásait, a megfigyelések szerint 9-25 fészekbe, melynek során egészen elképesztő szkillt is villant: tudja, hogy a tojásai a testében milyen színezetűek, ami alapján olyan madarak fészkébe olyan tojást rak, mely hasonlít a gazdamadáréihoz.

És még mindig nincs vége: egy napig képes visszatartani már kész tojásait, hogy a fiókája előnyben legyen a kihasznált madáréival szemben (a madár testében 40 Celsius-fokban fejlődnek, míg a kotló madár alatt a fészekben csak 36 van). Melyek aztán hamarabb kikelnek, majd simán kilökik a többi tojást, de akár a már kikelt fiókákat is a fészekből – csak egy maradhat.

Az evolúció művészi szintre fejlesztette trükkjeit, melyeknek továbbra sincs vége: mivel az anyamadár gyakran túl nagy, hogy ráüljön a kisebb madár fészkére, mellétojik, majd odaviszi és beleteszi a gazdafészekbe. Aztán egyet kikap a már ott lévő tojásokból, és gyorsan meg is eszi, ami komolyabb energia-utánpótláshoz juttatja.

Eddig tartottak a tojókakukk ügyeskedései, de van ám a fiókának is! Kéregető hangja úgy spéci, hogy hiába nem hasonlít a kihasznált madár saját fiókáinak hangjára, mégis olyan hatást tud kiváltani a mostohákban, mellyel a saját fiókái helyett az összes táplálékot az egyedül növekvő kakukkfiókának adja. Aztán az is van, hogy mélynarancs torka ún. szupernormális ingerként bolondítja meg a gazdamadarat, melyek szintén arra készteti őket, hogy folyamatosan tömjék bele az újabb és újabb falatokat.

Múlt heti madárdal:

Múlt hét előtti madárdal:

Múlt hét előtti-előtti madárdal:

Első madárdal:


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




A hét technódala: