“A guruló basszus, ami főnök a zenében” – dj Budai az új technodelic stílusról

// 2013-05-14

A folyton alakuló, bomló és friss stílusokat termelő elektronikus zene egyik friss fejleménye a technodelic irányzat, mely a techno, a psychedelic és a house különböző lüktetéseit egyesíti és alakítja középtempós tánczenévé. Egyesek szerint miután a nemzetközi színtéren már hódít, itthon is ez lesz a jövő legmenőbb, legnépszerűbb stílusa – a Koncertblog megkérdezte erről az egyik legkomolyabb hazai dj-klasszikust, Budait.

Megmutattunk neki hat technodelic-számot, együtt meghallgattuk vele, és figyeltük, leírtuk a reakcióit, kommentjeit. A zenék között van egy a progresszív-psytrance egyik legelső klasszikus előadójától, Atmostól, illetve a jövő pénteken épp Budapesten (a margitszigeti Chachacha Cabrióban, a Loading Zone jóvoltából) fellépő Solid Snake-től, továbbá egy a Perfect Strangertől, Eitan Reitertől, Soleadtől, valamint a Sun Controll Species-től és a Behind Blue Eyes-től. Lássuk az előadók szerinti ábécésorrendben, hogy tetszettek Budainak:

Atmos: A Whores Divorce (Dominic Thomas-remix)

Tipikus D-Nox&Beckers-hangzás, ami nagyon egy kaptafa, a szó jó és rossz értelmében is. Ennek egyszerűen ez a védjegye: basszusmenet, és kész. És ezzel be is korlátozza magát.

Eitan Reiter: Ups and Downs (Perfect Stranger-reedit)

Ez egy eléggé összetett zene, az elején még nem is sejted, hogy a felétől jól beledöngöl, ott, ahol vagy éppen. Egyszerűen peaktime-cucc! Valahogy ebben formában, és így újult meg a táncparkett-orientált színtiszta elektronika.

Perfect Stranger: Monolith

Ez a színtiszta techno, ami talán a legközelebb áll ahhoz, ami annak idején elindult mint partyzene a “hőskorban”. Partyarcként könyörögnék az ilyen zenéért, dj-ként meg imádnám játszani, mert elemi erővel dózerolja majd le a parkettet. Rengeteg erő, ilyen dinamikus zenék vannak a boltokban már most is. Valamelyikben sokkal több a funk, a tribal, de a lényeg mindenhol megvan, és ugyanaz. A gurulása és az alja a zenének. Összegezve: ez volt a legbrutálabb a hat megmutatott technodelic-szám közül!

Sun Control Species & Behind Blue Eyes: Second Sunrise

Itt is a mély mindent visz, szó szerint. Annyira erős és meghatározó, hogy minden más csak egy kis körítés a zenében. És ha jól hallom, a téma hasonló vagy átvett a Tomaz and Filterheadz: Sunshine-jából. Persze picit másképp. Full partyzene.

Solead: Il Gato (Solid Snake-remix)

Még nem hallottam ezt a trekket, de nagyon tetszik, full partyzene ez is. Az alja nagyon büntet, aminek büntetni is kell. Szuper benne, hogy egy kicsit experimentál, mélyebb a téma benne. Valahogy van benne egy retrós utánérzés a réges-régi X-Mix szériából.

Solid Snake: Automation Monster Part 2

Erre már felfigyeltem korábban, és játszottam bulikon, tipikusan D-Nox-, korai Audiojack-, Lutzenkirchen-hangzás. Ha lehetne jellemezni, akkor ez egyfajta megújult keveréke volt a technónak és a minimálnak. Ez is megintcsak full partyzene, ami teljesen elvisz és ledöngöl. Főleg a guruló basszus, ami főnök a zenében, és talán ez legfőbb sajátossága is.

Van olyan a lemezeid között, a táskádban, amik efféle, technodelices zenék, és szívesen játszod is őket?
– Van egy pár, akiktől játszottam egy idően többet is. Ilyen pl. a szlovén Umek, D-Nox, Beckers, Christian Smith, Lutzenkirchen, Audiojack. Bulikon nagyon-nagyon is működnek ezek a zenék, bár egész szett vagy éjszaka alatt nem tudnék csak ilyet játszani, de egy-két track erejéig mindenképp.

Szerinted hol találhatók ilyen emberek, ilyen közönség, akinek ez a vonal bejön?
– Ezt nem kategorizálnám, mert bárhol, ahol techesebb bulikat szerveznek. De ha mindenképp kellene olyan bulit írnom, akkor pl. simán a nagy goa- és technopartykat mondanám.

Milyen zenei jegyeket hallasz benne, hol és hogyan lehet fölfedezni benne a technót, a house-t, a goás, trance-es lüktetést?
– Számomra a legalapabb jellemzőe ennek a stílusnak a basszusmenet, és a néha tudományos-fantasztikumba hajló témák felül. Kevésbé house. Inkább technó, trance-beütéssel – amikor csak ráülsz a groove-ra, és elvisz a monotonitás valami gigabuliba.

Mi a véleményed azokról, akik ebbe a stílusba is sorolhatók akár, de mondjuk a psytrance-es vagy más vonalról indultak? D-Nox&Beckers, Minilogue, Extrawelt
– Én az elektronikán belül sokféle zenét szeretek és játszok, a house-tól a technóig. És ez a stílus, amit a fenti arcok képviselnek, erősen mellőzik a funkot és az emberivokál-mintákat, ami például számomra nagyon fontos. De például van egy személyes kedvenc, aki szintén a goa felöl jött, és most Dosem álnéven ontja a jobbnál jobb zenéket. Úgy érzem, a goa és technó nagyon közeli rokonok, és nem nehéz producerként átállni, főleg hogy mindkét stílusnak hasonló az üzenete is.

El tudnád-e képzelni magad, hogy ezekkel egy partyn játszol?
– Jaaaj, nagyon!

És mostanság milyen partyk, nyári fesztiválok várnak rád, és min dolgozol épp?
– A nyári fesztiválokat nagyon várom, leszek a Szigeten, a Balaton Soundon, egy bajai fesztiválon is. Illetve ami új, és nagyon örülök neki, hogy minden szerdán a Music Fm-en van élőadásom esténként. Egy-két saját zene is készülőben van. Akad még nyárra meghívás Svájcba, Németországba is. Illetve a saját szervezésű bulijainkra a ilyen neveket szerveztünk le mint Julian Jewel, Christian Smith, Jody Wisternoff, Nick Warren, Steve Lawler, illetve egy I Love Deep Classics erejéig The Timewriter. Őket az Akváriumba, a Mix-teraszra, Chachachába és a siófoki Beach House-ra hozzuk el.


Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj koncertközvetítéseinkről, és hogy részt vehess a koncertbelépő-nyereményjátékainkon! 

Koncertblog-videoarchívum – válogass koncert- és partyvideóinkból!


A Koncertblog koncertközvetítéseihez Magyarország leggyorsabb 3G-hálózatára van szükség, melyet a Vodafone biztosít számunkra