A Blondie először Budapesten

// 2014-08-26

Nyilván nem csak mi gondoltuk úgy, hogy Blondie az a szőke csaj a színpadpad frontján – aztán kiderült persze, hogy nemcsak Debbie Harry énekesnőt becézik így, de jelöli a név az egész zenekart is. A hetvenes évekből szabadult divatdiktárok még ma is szaggatják, sőt negyvenéves pályafutásuk során idén először Budapestre is eljönnek. Az évtizedek óta várt koncert szeptember 9-én, kedden lesz a Papp László Budapest Sportarénában, a kiírás szerint este nyolctól.

Azért négy évtized csak nem telhet úgy el egy kultzenekar életében sem, hogy közben nem érinti Budapestet. A Blondie éppen negyven éves fennállását ünneplő turnén koncertezik először a magyar fővárosban. A zenekar szeptember 9-én, a kiírás szerint este nyolctól a Papp László Budapest Sportarénában lép föl. Jegyek még válthatók online, a szervező Live Nation oldalán keresztül. A leolcsóbb tikettek 7965, míg a legdrágábbak 20300 forintba kerülnek.

A Blondie messze több, mint az 1979-ből való Hearts of Glass című diszkósláger. Egy 1974 elején alakult, new wave/punkrockbandáról beszélgethetnénk, ha annyira stílusskatulyába közé szeretnénk szorítani őket. Az mindenesetre biztos, hogy hetvenes-nyolcvanas évek kultikus brigádjáról van szó. Debbie Harryt akár női David Bowie-nak is nevezhetnénk. Nemcsak kortársak ők, de a divathoz is hasonlóan viszonyultak valaha. Nem véletlen, hogy mindketten stílusikonná váltak a hetvenes években, és egyiküktől sem állt távol némi polgárpukkasztás. A slágereket is Bowie-hoz hasonló ütemben szórta a Blondie a hetvenes években.

Már az első, 1976-os albumukról In the Flash is top5-ös volt Ausztráliában. 1978-ban aztán már rendesen belejöttek slágergyártásba, de népszerűségük emelkedéséből az énekesnő sokkal nagyobb szeletet harapott ki, mint a banda többi tagja. Ahhoz az évhez köthető a Denis, a I’m Gonna Love You Too és a Hanging on the Telephone.

1979 és az Eat to Beat album jelenti talán a zenekar népszerűségének csúcsát. A már említett Hearts of Glass-on túl ebből az évből való a One Way or Another, a Sunday Girl és a Dreaming. Azért 1980-ban is tartott még a lendület: akkor jöt a Call Me, az Atomic és egy 1967-es sláger Blondie-féle feldolgozása, a The Tide Is High. (Az utóbbi erededetijét a jamaicai The Paragons játszotta, a szerző John Holt). 1981-ben még jött a Rapture, de 1982-ben föl is oszlott a banda.

A rajongók már nem is számítottak újabb fölbukkanásra, de 1996 mégis összállt ismét a legendás brigád. 1999-ben egy visszatérő album is kijött egy újabb vaskos slágerrel, a Maria cíművel. A 2003-as Good Boys újra szerepelt a slágerlistákon.

Idén aztán fennállásuk negyvenedik évfordulójára kidobtak egy válogatás-duplaalbumot, Blondie 4(0) Ever címmel. És ahogy ilyenkor szokás, el is indultak egy világkörüli turnéra. A Glastonbury fesztiválon mutatott koncert után nemcsak a közönség, de kritika is térdre borult előttük. Nézzünk egy videót és néhány elragadtatott idézetet:

“Egész nap hol zuhogott, hol pedig elállt az eső, de a Blondie utolsó száma alatt még a Nap is kisütött, mintha csak a banda és a szőke királynő parancsára történt volna. Debbie Harry még mindig – ahogy a múltban és ahogy örökre – a legvagányabb nő a Földkerekségen, bejátszotta és körbetáncolta az egész színpadot, az óriási tömeget pedig simán az ujja köré csavarta.”

“Minden létező életkorú ember táncolt, énekelt és mosolygott a koncertjük alatt, az eső ellenére. A Blondie egy univerzális csapat, és ezt ismét bizonyították a Glastonburyn.”

“Negyven évvel ezelőtt kezdték meg a slágerek gyártását, amikor a közönség jó része még meg sem született, de mégis ikonok maradtak, követendő punkok, akik kitöltötték a színpadot és elvarázsolták a tömeget.”

“A Blondie az egyik legvagányabb banda a földön, Glastonbury a legkúlabb fesztivál a világon, egyértelmű, hogy birtokba vették a színpadot, ahogy a közönséget is.”

“Ha valaki megérdemli Glastonbury közönségének tiszteletét, hát azok ők.”

A fentiek tükrében a Papp László Budapest Sportarénában is helyre buli várható szeptember 9-én. A még mindig elbővülő énekes-dalszerző Debbie Harryn kívül, a gitáros és zenei megfejtő Chris Stein, a dobos Clem Burke is ott lesz a Papplaciban. Őket egészíti ki a basszer Leigh Foxx (aki azért már 1997 óta a csapattal van), a gitáros Tommy Kessler és a billentyűs Matt Katz-Bohen.

Jegyet nyertek

Melyik, Blondie-t is feldolgozó zenekar lépett föl az A38-on 2010 őszén? (Segítség akkori cikkünkben, a helyes válasz Nouvelle Vague.)

A helyes megfejtést küldők közül négy nyertest választottunk, akik ingyen mehetnek a szeptember 9-i, keddi Blondie-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénába: Gábriel Andreát, Hódosi Évát, Tormay Gábort és Zelics Attilát.

Lájkold Facebook-oldalunkat!, hogy részt vehess a party- és koncertbelépő-, illetve egyéb nyereményjátékainkon!