A 15 éves Goa.hu: Azt kell nyújtani, ami jobbá teszi az embereket – jegyet nyertek a születésnapi partyra!

// 2015-02-15

Másfél évtizede már, hogy Magyarországon teljes napfogyatkozás volt, és másfél évtizede annak is, hogy a magyar goaszubkultúra szárba szökkent. 1999 nyarán, a Solipse napfogyatkozás-fesztiválra teltek meg először az Ozora melletti dombok régi és neohippikkel a világ minden tájáról, és 1999-ben indult el a hazai szcénát azóta is rendületlenül össszefogó Goa.hu. Szombaton nagyszabású születésnapi partyt tartanak a Dürer-kertben – erről, illetve a Goa.hu és a goa-psy elmúlt tizenöt évéről kérdeztük az oldalt jelenleg egyedül vivő Gabrót. És ahogy szoktuk, az interjú után partyinfó és nyereményjáték, melynek megvannak a nyertesei.

Daydin az egyik headliner

A Goa.hu tizenöt évéből milyen konkrét eseményeket, momentumokat emelnétek ki?
– A 1999-es első ozorai, Solipse fesztivál környékén jött el a pillanat, amikor az alapítók az idelátogató harmincezer külföldi látogató, a napfogyatkozás, valamint az együtt táncoló tömeg nyújtotta eufóriától lelkesedve úgy döntöttek, szükség lenne egy oldalra, ami segít ezt a szubkultúrát népszerűsíteni, és közelebb kerülni a felszínhez. Ekkoriban már teltházzal dübörögtek a housepartyk, túlvoltunk az acid virágzásán, és volt a goának is egy kis bázisa, ami pár száz fős bulikat jelentett, és egy nagyon érdeklődő, nyitott közönséget. Igaz, ez akkor minden stílusra jellemző volt. Rengeteg olyan pillanat volt az elmúlt években, amikre szívesen emlékszünk. Danger rendszeresen részt vett az akkori szervezők bookingjainak menedzselésében, és az ő nevéhez köthető a Procyon Records, az első hazai psytrance-kiadó létrehozása. Az alapítók között voltak a Quantum State tagjai, ők voltak az első hazai psytrance-liveact, aztán Krinyo, Keo, Sov, majd csatlakozott Nuon es Danee (akkori dj-páros). Ahogy teltek az évek, a Goa.hu egyre fontosabbá vált, sokan értesültek az oldalról – az akkori nevén – a görögországi Samothraki Festivalról, a német Full Moon fesztekről és napfogyatkozas-bulikról. Tudósítottunk a thaiföldi fullmoonpartykról, ezek akkor még mást jelentettek, mint most. Mi voltunk továbbá a Boom nagykövetei is. Szívesen emlékszünk vissza Ozora startjára, és az ezt követő évekre, büszkék vagyunk rá, hogy a magunk eszközeivel, de hozzá tudtunk járulni, hogy egy ilyen fesztivál nője ki magát Magyarországon. Majd ott voltunk a SUN Festival születésénél is, és nagyon fontos a hazai Föld-táncos sztori, az Earthdance, ami egyre sikeresebb, és komolyan elismernek a kaliforniai Earthdance Alapítvány tagjai is. A hazai szervezők már részt vesznek a nemzetközi koordinációban is, grafikáink megjelennek a hivatalos Earthdance-csatornákon, és tavaly már részt vettünk a mottó kitalálásában is. Az Earthdance egy szimultán fesztivál, melynek lényege, hogy a Föld különböző helyszínein táncoló embereket egy békehimnusz kapcsolja össze. A partyzók a szervezőkön keresztül támogathatnak alapítványokat, így kerültünk nagyon jó kapcsolatba a Feldmár Intézettel, az Age of Hope alapítvánnyal, a Bethesda Gyermekkórházzal.

Hogy látjátok, miként változott a goaszubkultúra a tizenöt év alatt, itthon és a világban?
– Érdekes kérdés, sokan temették már, és tényleg voltak nehezebb évek, ami nem biztos, hogy csak a zenének köszönhető. Azoknak, akik ekkor lettek aktív szervezők, föl kellett nőniük, profivá kellett válniuk, ami nem zárja ki, hogy az események máig a régi szellemben szerveződjenek. Egy rosszul elsült rendezvény rengeteget árthat az egész szcénának. Nagy öröm látni, mekkora partyk vannak mindenütt: a portugáliai Boom Festival elképesztő méretűve nőtte ki magát, és mégse vált kommersszé; a Burning Mannek volt néhány éve egy mókás videója, melyben kicsit gúnyosan beszéltek a trance-ről, de tavaly nagyon sok psytrance-fellépőjük volt, az összes húzónevet meghívták a stílusunkból. Továbbá remek híreket kapunk az indiai Goárol is, újra vannak bulik, és rengetegen utaznak ki. Nagyon sok új műfaj jelent meg, itt Magyarországon is elképesztő minőségű chill-előadóink vannak, megszületett a sötétség erejét kihasználó, lendületesebb éjszakai irányzat, virágzik a napfényes progresszív-psytrance és a fullon is. Egy olyan komplex jelenség lett a régi goatrance-ből, ami képes huszonnégy órán át “szórakoztatni, minden napszaknak megvan a maga zenéje. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a fesztiváljaink ennyire népszerűek.

Hogy látjátok, milyen szerepe van a hazai goaszubkultúrában manapság a Goa.hu-nak?
– Három év telt el, hogy az oldalt újraindítottuk. Előtte sem volt halott, működött a galéria, a partyinfó és a fórum. De három éve készítettünk egy új oldalt, tele voltunk tervekkel, szerettük volna, ha igazi magazinként tudunk működni, könyvajánlóval, lemezkritikákkal, utazási tippekkel és a hazai művészek promótalasaval, zenészek, divattervezők, ékszerdizájnerek, vj-k… De be kellett látnunk, ahhoz, hogy ez a terv megvalósuljon, rengeteg időre es energiára van szükség, és ami talán még fontosabb, hogy először nekünk kellett bizonyítani, hogy tényleg tenni szeretnénk az ügyért. A terveink megvalósításával kapcsolatban most valahol ennek az időszaknak lehetünk a végén. A szerepünket, vagy talán jobb szó, a régi-új helyünket ott találtuk meg, hogy rávilágítottunk a unity fontosságára. Ez ennek a közösségnek alapértéke, és erdekes, hogy évekig a szervezők és a partyzók is figyelmen kívül hagyták, folyamatos volt az egymásra mutogatás és a széthúzás. Mikor a Goa.hu újraindult, azonnal felkínálta mindenkinek az oldalban rejlő lehetőségeket, akik ennek a szubkultúrának a meghatározó tagjai, és kooperációkészek voltak. Persze volt olyan is, aki ránkcsukta az ajtót. De volt, akivel el tudtunk kezdeni közös bulikat szervezni, hangsúlyozva, hogy mindez a barátságon alapul, mindenki hozta és adta, amit tudott, és bátran kijelenthető, létrejött újra egy nagyon erős trance-bázis.

Korábban a fórum komoly origónak számított, a Facebook-korban talán már ez nem így van.
– A Facebook nagyon jó dolog, sok lehetőséggel, de mára picit az internet szemétdombjává is vált. Próbálunk jelen lenni, viszont ügyelunk rá, hogy a tartalom inkább weboldalon legyen megtalálható, és próbáljuk a rajongótáborunk is arra terelni, ami nem könnyű feladat. Egy tematikus weboldal sokkal jobb találkozóhely, és most azon dolgozunk, hogy ilyen irányba vigyük tovább az oldalt. Remélhetőleg pár hét, és startol az új Goa.hu, többek között a régi idők összes galériájával, amit nagyon várnak a régebbi generációk.

Mi várható a születésnapi partyn?
– Ez a buli mérföldkő lesz, az összes psytrance-stílus képviselteti magát egy neves külföldi fellépővel, öt headlinerunk lesz. Talán soha nem találkozott a hazai közönség ilyen volumenű beltéri trancepartyval. Fontos megjegyezni, hogy ez a buli is egy kooperació eredménye: a Psybaba Records, az Y-Production es a Goa.hu kozos szervezésében.

Hogy alakult ki a születésnapi party lineupja?
– Attól függetlenül, hogy melyik stílus áll legközelebb hozzánk, fontosnak éreztük, hogy mindegyik saját színpadot kapjon a szülinapon, ezzel is jelképezve, hogy függetlenek vagyunk, és tiszteljük is ezeket az ágakat. Emellett a szervezők sok kritikát kapnak, egyrészt jogosan, hogy mindig ugyanazokat a jól bevált neveket hozzák, így ezt is figyelembe vettük, próbáltunk szakítani ezzel. A nagy előadókat akkor próbáljuk hívni, ha albummal jelentkeznek, vagy van valami mozgás körülöttük. John Reith, a közszolgálatiság kitalálójának szavai jutnak eszünkbe, és próbáljuk efelé menni: az embereknek nem azt kell nyújtani, amit kapni szeretnének, hanem ami jobbá teszi őket. Az elmúlt három év, és a csapatok összefogásának talán van egy ilyen pozitív eredménye, hívhatunk itthon nem annyira ismert neveket is, a közönség bízik bennünk.

A külföldi fellépőket és a magyarokat milyen alapon választottátok?
Darwish az izraeli trance-szcéna egyik legmegbecsültebb alakja, az ottani partyzók az ő családjának örökségeként vehetnek részt a sivatagban rendezett földalatti partysorozaton, zenei pályafutását mindig is a múlt tisztelete és a jövőbe vetett hite jellemezte. Törzsi alapok, ősi perkák, csavarós és majdnem klasszikgoába hajló szállós dallamok, psytrance-mashupok a hatvanas évek beat-mozgalmából, illetve Bob Marley-től – mind-mind a kreativitásának bizonyítékai. Vertical Mode és Daydin a progresszív élvonalába tartozik, függetlenül attól, hogy zenéjük más alapra epül, és hogy ők sem agyonjátszatott előadók. Az angol Tripswitch (Nick Brenan) a chillout-közönségét kápráztatja el, aki Hernan Cattaneo és Nick Warren, valamit a chill-terepről Banco de Gaia, William Orbit, Ott, José Padilla és még sok más nagyon rangos, mindenféle stílusban alkotó sztár kedvence és gyakran játszott előadója, és még sosem játszott Budapesten. A sötétség erői az olasz Gotalien vezetésével vágnak neki az éjszakának, aki szintén először jár nálunk. A vetítésről a Global Illumination csapat három vj-e, a dekorációról pedig még a Goa.hu-nál is régebbi Trixx, a legendás halászteleki partyk főszervező brigádja gondoskodik. Nem tudjuk, hogy volt e ilyen színes party a magyar goa bulik történetében. A magyar lineup vonatkozásában tudnunk kell, hogy egyre több és egyre jobb produkció van jelen és szeretnénk minél többüket a lineupba emelni. Fontos szempont, hogy sokan aktívan segítik a szervezést, velünk dolgoznak, talán azt is kijelenthetjük, hogy család, munka és mindenféle egyéb elfoglaltság mellett erejükön fölül is teljesítenek. Szóval, az, hogy ki játszon, nem egyszerű dolog, mindig sok kompromisszum eredménye, szeretnénk minél több magyar zenészt játszatni, az idő miatt azonban meg van kötve a kezünk. Ezt azzal próbáljuk ellensúlyozni, hogy nem mindig ugyanazokkal dolgozunk, és próbáljuk a barátságot és ezt a jellegű küldetést távol tartani egymástól. Továbbá próbáljuk az útjukat is segíteni, amennyire tőlünk telik, ajánljuk őket a hozzánk közel álló fesztiválszervezőknek itthon és külföldön egyaránt.

Az eredeti csapatból van még valaki, aki most is segíti az oldal működését?
– Nem húzódik ennyire erős szakadék az eredeti csapat, és az új között. Napi kapcsolatban és nagyon jó barátságban vagyunk, már az oldal indulásától fogva. Ha valamit szeretnénk, mindig megbeszéljük, és szerencsére a Goa.hu-partykon is többnyire ott vannak a régi tagok. Emellett Danger többször játszott az újraindulás utáni bulikon is.

Milyen fejlesztéseket terveztek idén az oldalon, vagy amennyire előre láttok?
– Készülőben van az új oldal, modernebb és szebb lesz, mint a mostani. Továbbra is fontos lesz a partyinfó-szolgáltatásunk. A közeljövő nagy feladatának érezzük a rendszeresség bevezetését, nagyon fontos lenne a lemezajánló, ami most is van, csak sajnos rendszertelen. Szeretnenk az utazni vágyóknak segítséget nyújtani, nagyon nagy tudásbázis van mögöttunk ehhez. Egyfajta közszolgálati vonalat szeretnénk továbbvinni, azon a vonalon, amin eddig is mozogtunk.

A party

A nagyszínpadon három headliner is lesz: az izraeli Darwish (Circle of Line) és Vertical Mode (Hommega Records) és a dán Daydin. Rajtuk kívül Botond és Hruscsov (Y-Production), illetve Görgő (BMSS Records) és Oleg (Sun) pörget. A dark/hightec-teremben az olasz Gotalien (Noisepoison/Kamino) a sztár, de ott lesz még Chemical Spoon és Irgumburgum (Psybaba), Comsat&Petar és Pollux (Psychotria Records), valamint Nasca (4.49 Festival). A chill-részen a brit Tripswitch (Section Records) a húzónév, de Almond Lama, Cord, a Hadron Orchestra (Goa.hu), Just Kidding, illetve Skarma és Snag játszik. A belépő elővételben háromezer forint, a helyszínen egy ötszázassal több.

Párosjegyet nyertek

Sorolj föl legalább két eszközt, melyeket a Goa.hu tavaly márciusi sztárfellépője, az Electric Universe használ a stúdiójában! (Segítség a Goa.hu-val közös, akkori interjúnkban, helyes válasznak elfogadtuk: Ableton Live, Access Virus TI. Neumann KH 120, Dynaudio BM6A, UAD Platform.)

A megfejtéseket a jatek@koncertblog.hu-ra vártuk Goa.hu tárggyal február 21-én, szombaton délig. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választottunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a 15 Years of Goa.hu – Darwish, Daydin, Gotalien, Vertical Mode, Tripswitch partyra, a Dürer-kertbe: Diószegi Pétert és Hegedűs Annát. A nyertesek nevét a Facebook-oldalunkon is közöltük, őket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a partyba bejutás módját.

Lájkold Facebook-oldalunkat, hogy időben értesülj, és hogy részt vehess a belépő-nyereményjátékainkon!