77 éve vett be először ember tudatosan LSD-t

// 2020-04-19

Azóta április 19. a nemzetközi biciklinap.

1943. április 19-én a svájci vegyész, Albert Hofmann az akkori Sandoz (utódja a mai Novartis) korábbi tapasztalatai nyomán úgy döntött, kipróbálja az anyagot, amit egy rozson élősködő gombafajból vont ki: ez volt az lizgersav-dietilamid, vagyis az LSD-25. Óvatosan csak annyit vett be, amitől azt remélte, nem nagyon érzi meg, de a vége egy csodálatos utazás lett biciklijével hazafelé, ami megannyi csodálatos utazást indít el a mai napig a pszichedelikumért rajongó vagy csak érdeklődő emberek sokasága körében.

Felfedezése és az annak nyomán kibontakozó hippiforradalom máig jelentős hatással van az egyetemes emberi kultúrára. A hippikból a nyolcvanas-kilencvenes években goások lettek, akik manapság is fontos szereplői az elektronikus zenének és a körülötte kialakult, bonyolult, globális szubkulturális hálózatoknak. Még akkor is, ha jóideje inkább kiterjedt szubkultúrájukat nevezzük goának, míg zenéjüket psytrance-nek, melynek csak egy, és manapság már nem is annyira meghatározó alstílusa a goatrance.

Albert Hofmann 12 éve halt meg, 102 évet élt. Biciklis tripjére ezzel a gyönyörű, de nem a pszichedelikus kultúrára jellemző, obligátan színes és villogó látványvilágú videóval emlékezünk, ami alatt nem is obligát psytrance szól, hanem Mozart:


A Koncertblog cikkeit a Computer Factory laptopjain készítjük. (x)




Ez viszont virtigli!