Szereted őket valamiért – 30 éves a Republic

// 2020-02-24

Harminc éve van a pályán a Republic zenekar, és pályáját igazából emblematikus énekese, Cipő halála sem törte meg. Március 14-én az Arénában ünnepelnek.

A klasszikus, eredeti felállás az 1990-es megalakulás után egy évvel meg is született: Bódi László (Cipő), Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás és Tóth Zoltán. A szakmai elismerések egy balatonlellei rockfesztivál megnyerésével kezdődtek, de kaptak Emertont, Arany Zsiráfot, Fonogramot, és még a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is, nem beszélve a rengeteg arany-, platina- és gyémántlemezről.

Szállóigévé vált szövegeikre és korszakos slágereikre elég a számcímekkel emlékeztetni: Repül a bálna, Szeretni valakit valamiért, Engedj közelebb, Ha itt lennél velem, A 67-es út, Kék és narancssárga, Szállj el, kismadár…

2013. március 11-én aztán hosszú betegség után elhunyt Cipő, amivel karrierjük legnehezebb időszakához érkeztek, és ami az egész magyar zenei életet megviselte. De a zenekar föl tudott állni, és az akkor már régóta a zenekarral dolgozó Halász Gábor lett a Republic gitárosa, Boros Csaba basszusgitáros pedig előre lépett a mikrofonhoz, aki így beszélt erről:

Hogy miképp lehet egy ilyen formátumú egyéniség után ezeket a dalokat egyáltalán elénekelni? Nagyon nehezen. Nem fizikálisan, hanem lelkileg. Időbe tellett, hogy összeszedjük a gondolatainkat, a legújabb lemezeinken és a fellépéseken már ezeket közvetítjük, de Cipő minden koncertünk szerves része a mai napig. A koncert első és utolsó dala mindig az övé, az ő hangja csendül fel, és ez így is marad. A zenekar a 2010-es években hagyományai megtartása mellett tudott tovább fejlődni.

Albumaik továbbra is stabilan platinastátuszt érnek el, és az új slágerek, mint a Kimondom a neved, a Valódi, vagy a Ha igaz lenne az új generáció képviselőivel, New Level Empire-rel, vagy a Bagossy Brothers Companyval is sikeres közös projekteket szülnek. A Republic mára a magyar könnyűzene igazi veteránja, dalaik üzenete a lehető legegyszerűbb úton jutnak el a rajongóknak, műfajuk, ahogy ők nevezik: lakossági beat. 

A március 14-i, szombati Aréna-koncerten közreműködik majd Nagy Feró, Bródy János és a Bagossy Brothers is, előzenekar pedig a Kávészünet. Jegyek 5900 és 11 900 forintos áron kaphatók.




Hobo is ünnepel idén: