Trianonra emlékező minifesztivál a hajón

// 2021-06-01

A nyár második napján kezdődik és két nap kihagyással egy hétig tart.

Népzene, reggae, ska, alterdolgok és pophimnuszok kavarognak irodalommal és képzőművészettel az 1 Kárpát-medence Fesztiválon az A38-on, elég jó kis fellépőgárdával: kvázi headlinerként fellép Palya Bea (képünkön), a Ladánybene 27, a Sin Seekas, az Estendøn, a Kaukázus zenekar, mely “a magyar kultúra diverzitását ünnepli a nemzeti összetartozás napja alkalmából”. Az esemény furcsa-esetlen neve is innen van: mert ugye nem 1., hanem 1 Kárpát-medence, ami trianoni évfordulóra emlékezve utal azokra az időkre, mikor még tényleg egy országhoz tartozott az egész térség.

Azt első nap, június 2-án, szerdán a kárpátaljai kötődésű, az irodalmat és popkultúrát összejátszó Kávészünet indítja az egészet, élén a Magna Cum Laude frontemberével, Mező Misivel. A benne lévő előadók egymás dolgait alakítják a saját képükre, vagyis inkább hangjukra. Másnap Ferenczi György és a Rackajam jön magyar folkot és a rock’n’rollot ötvöző műsorában, akiknek az erdélyi-budapesti Loyal Apples’ Club izzítja be a színpadot. Mindeközben az Orrteraszon buli lesz, Aztecával a Fine Selectiontől.

A hétvége június 4-én, pénteken lírai powerpoppal indul: Gorlo Volka lesz a kiállítótérben, majd a szlovákiai Farnadból érkezett Estendøn. Ezen a napon a koncertteremben a hazai reggae “megalapítója”, a Ladánybene 27 zenél majd, akik előtt a vajdasági Sin Seekas ad funkos, skás, reggae-s műsort vendégelőadókkal.

Szombaton az erdélyi Funkorporation alapoz garázsrockkal és balkánpoppal, majd a Premecz Mátyás Organ Trio játszik Kéknyúl-dalokat instrumentálisan. A hetet egy nem mindennapi coversessionnel zárja a Kaukázus és Palya Bea és Gablyasz Péter zeneszerző: saját dalaik mellett Bagossy Brothers Company-, Rúzsa Magdi- és Jóvilágvan-számok is megszólalnak.

A zenei-irodalmi programsorozatnak lesznek ún. bónuszestjei is, slammerekkel és a rapperekkel (Beatz x Poe’s spokenword-est), kezdő zenekarokkal és irodalmárokkal (Deck, mely az egész programot zárja vasárnap), Müller Péter Sziámi új sorozatával, a Dalműhellyel a kiállítótérben. Az egészhez pedig még hozzácsapták Szigeti Tamás június 9-i, jövő szerdai kiállításmegnyitóját is.


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




Zenei vezetőnk, Dr. Zoidberg minisorozata, a Szívesen a Koncertblogon: