Tekerj a tóra!- Bánkitó Fesztivál

// 2010-08-05

Csütörtökön kezdődik Magyarország leghaladóbb gondolkodású fesztiválja, a Bánkitó Fesztivál. A háromnapos rendezvényen a környezettudatosságé, az aktivizmusé és persze a közös élményeké lesz a főszerep. Szemben az általános fesztiváltrendekkel, itt nem a látogatómaximalizáláson, sem a minél nagyobb felhajtáson van a hangsúly: a magával ragadó koncepció arra törekszik, hogy három napon át az elfogadásé, a megismerésé, a fenntarthatóságé és felelősségtudaté legyen a főszerep mindenféle felesleges pátosztól mentesen, a lehető legtermészetesebb, leglazább módon.

 

A fesztivál leglátványosabb eleme persze a zene lesz, az olyan húzónevek mellett, mint az Erik Sumo Band, a szlovák Longital, a Kovács Kati és a Qualitons, a Szilvásy Gipsy Folk Band vagy dj Bootsie. Hallani fogunk magyar, zsidó, cigány, szlovák, gnawa, bolgár, arab, balkáni, moldvai és egészvilág-zenéket, jazzt, progresszív elektronikus tánczenét, hiphopot, dj-szetteket és komolyzenét. Mindenki megtalálhatja magának azt, ami táncos lábának a legkedvesebb, akkor is, amikor épp nincs koncert a fő színpadon: délutánonként és hajnalonta is nagyon komoly dj-szettekkel fogja szórakoztatni a nagyérdeműt a Tilos Rádió és az S*10 AllStars csapata. Aki másra vágyna, az menjen el a helyi evangélikus templomba, ahol minden délután komolyzenei koncerteket hallgathat.

 

 

A zenén kívül más művészeti ágak és meghatározó társadalmi kérdések is szerepet kapnak Bánkon, kiindulva a szervezők alapgondolatából: Magyarországon mindenki valamilyen formában kisebbségben érzi magát. A kultúrák együttélésének kulcsa a másik világlátásának megismerése, megértése az egyén szintjén, odafigyelve egymásra. Erre nyílik lehetőségünk workshopok, közös produkciók, alkotások által, melynek végeredménye a cigány-zsidó-szlovák-magyar egyének közötti együttműködés és gondolkodás gyümölcse.

 

 

 

 

Az egész bulit átható zöldgondolatnak köszönhetően újrapohárból ihatunk, szelektíven gyűjthetjük a szemetet, a fesztivál lehető legtöbb része újrahasznosított anyagokból épült fel, a vendéglátás alapanyagait a Bánkitó Fesztivál a helyi termelőktől szerzik be. Lehetőséged lesz még riksázni, biciklizni és telekocsizni. A látogatók száma hatezer főre van maximalizálva, így tutira családias és szellős fesztiválunk lesz.

 

A Bánkitó Fesztivál tehát nem mennyiségi, hanem minőségi kínálatával tűnik ki a fesztiválsokaságból, a szervezők azokra az emberekre számítanak, akik érzik, hogy Magyarországon nem kívánatos társadalmi jelenségek vannak fölerősödőben, és eddig is tettek a maguk módján az ügyért. Mi sem hagyjuk ki idén Bánkot. Bánkon fesztiválozni világnézet.

 

A szövegért köszi a MOHÁ-nak.

Címkék: ,