Legyen mindig péntek – évtizedes Tankcsapda-koncertek a Parkban

// 2021-07-10

Július 30-án jön a Tankcsapda Legyen mindig péntek! koncertsorozatának következő, második évtizedes dalait bemutató, Második évtized része a Parkban. Az elsőn mi is ott voltunk.

Június 25. van, pár perc múlva este nyolc, és a közönség várakozását nemigen lehetne tovább fokozni. Nem is csoda: mivel tavaly tavasszal kvázi rátenyereltünk a stopgombra, több mint egy évet kellett várni erre a bulira. (A Tankcsapda tavaly májusban igyekezett ugyan kielégíteni az étvágyunkat két autós koncerttel – meg nagyszabású livestream-koncerttel -, de mondani sem kell, hogy rockkoncertet autóban ülve hallgatni, headbangelés helyett a reflektort villogtatni nem ugyanaz az élmény.)

A hátsó sorokban vagy a pultoknál álló embereket elnézve ugyanakkor a várakozás mellett itt-ott némi kábaságot is látni az arcokon: mintha páran csak most ébrednének hosszú téli álmukból, mintha még mindig nem hinnék el, hogy hamarosan tényleg elkezdődik… Aztán megjelenik a zenekar, és nagyjából másfél perc alatt kezdünk elfelejteni mindent: karantént, korlátozásokat, azt, hogy egyszer mégis csak elmúlik a péntek, és amikor Lukács a harmadik-negyedik szám környékén felszólít bennünket, hogy “Üvöltsetek!”, hát, akkor bizony üvöltünk.

Mert az van, hogy a Tankcsapda még mindig nagyon tud – sőt, bizonyos értelemben jobban tud, mint valaha. Bár ma már nemigen fordulhat elő velük, hogy annyira elvesszenek a rock’n’rollban, hogy a koncert végéről tudomást sem vevő, továbbra is őrülten sikáló gitárost konkrétan a hangmérnöknek kelljen lekevernie, ahogy az valamelyik, jó húsz évvel ezelőtti Volt Fesztiválon megesett, cserébe viszont iszonyatosan erős, a szó abszolút pozitív értelemében véve vérprofi bulit tolnak le minden egyes alkalommal, amikor színpadra lépnek.

Persze, nyilván vannak a nézők között olyanok, akik számára ez a koncert egyfajta múltidézés is, de a színpad előtt, a dühöngőben az arcok biztos nem a nosztalgiafaktornak köszönhetően zúznak, és valószínűleg azok sem nosztalgiázni jöttek, akik az épp elhangzó számok megszületésekor még leginkább csak a csattogós lepke ritmusára bólogattak a bölcsőde udvarán. És ha már szóba kerültek a különböző korosztályok: a közönségben egyaránt megtalálhatók a tizenéves gyerekeikkel érkező szülők, a több évtized alatt kifakult, “egyujjas” Baj van! feliratos pólókat viselő ősrockerek és a Szevasz, öcsém! feliratú kapucnis felsőkbe bújt huszonévesek is.

Bár megtehetnék, Lukácsék továbbra sem tolják túl a látványelemeket, maradnak a klasszikus megoldásoknál: szikraeső, füst, na meg persze egy óriáskivetítő – mindössze ennyi, a főszerep változatlanul a zenéé. És a Lukács–Fejes–Sidi trió keményen megdolgozik azért, hogy a maximumra tolja a hangulatot, amiben a Budapest Parkban már megszokott, profi hangosítás is nagy segítségükre van: a dob üt, ahogy kell, a basszus röfög és harap, a gitárszólók pedig nagyjából letépik az ember fejét.

Úgy fél órával a kezdés után A legjobb méreg felhangzásakor aztán már azok is bepörögnek (igen, pont úgy, mint a kerék, meg a kormány), akik eddig valamilyen rejtélyes oknál fogva esetleg próbálták volna megőrizni az önuralmukat, és legközelebb csak újabb harminc perc múlva, az Egyszerű dal alatt veszünk lélegzetet. Aztán indul az újabb zúzda, az utolsó félórában olyan számokkal, mint a Fordulj fel!, a Félre a tréfát! vagy némi lazításképpen a Rió, a ráadásban pedig a Ki csinál rendet? és természetesen a Mennyország Tourist.

Ami a folytatást illeti, várhatóan a július 30-i Második évtized koncert is hasonló lesz: Lukácsék megint oda fogják tenni magukat, a Park az első felvonáshoz hasonlóan megint csordulásig megtelik majd, a műsorban pedig az Agyarország, az Élni vagy égni, a Mindenki vár valamit és a Minden jót anyaga fog szerepelni.

Szóval július 30-án, pénteken folytatás a Budapest Parkban, és van még earlybird-jegy is 4500-ért; ha ezek elfogynak, egy ezressel többért lehet elővételben vásárolni. És egyébként a szezon végén, október 15-én lesz egy Harmadik évtized koncert is.

Pordán Ferenc


Fotó: Budapest Park-Facebook, Rosta Márk


A Koncertblognak a Pénzszerészek spórolnak. (x)




A finn Impaled Nazarene Eight Headed Serpent című lemeze Dr. Zoidberg legutóbbi Szívesenjében: