Jöjj el az Omega és a Nazareth közös koncertjére!

// 2019-11-01

November 8-án rocklegendák találkoznak az Arénában a több mint 50 éves (!) skóciai Nazareth és a közel 60 éves (!!) magyar Omega közös koncertjén. Nyerj párosjegyet!

A nagyszabású koncerteste kezdése 8-ra van kiírva, és a műsort a Nagy-Britannia első igazi rockegyüttesének tartott Nazareth kezdi. Az együttest Pete Agnew alapította, éppen az Omega első albuma megjelenésének, és nem mellesleg a világon végigsöprő újbaloldali, diák- és hippimozgalmak kiteljesedése évében – 1968-ban. Számos tagcserén estek át, és mára már csak Agnew maradt az eredeti tagok közül – utána az 1994-ben csatlakozott Jimmy Murrison számít a legrégebbi motorosnak (legutóbb, 2013-ban énekest vettek be Carl Sentance személyében). Impozáns számaikra igazán büszkék lehetnek: 40 megjelent lemezükből (albumok, válogatások, koncertlemezek) összesen mintegy 30 milliót adtak el a fél évszázad alatt.

Ugyan régebbről ismertük már egymást, de az elmúlt négy évben volt alkalmunk több közös németországi koncerten is fellépni. Tavaly fogalmazódott meg először bennünk a budapesti koncert terve, ami most ősszel végre össze is jön. Nekik is és nekünk is sikerült több mint fél évszázadon át szólni az emberekhez, most pedig egy belépőért, egy izgalmas zenei utazást kap majd a közönség mindkét együttes dalainak legjavából – mondja Kóbor János, az Omega frontembere a november 8-i közös produkcióról.

Az Omega az alkalomra legújabb turné-show-jával, a Tűzviharral készül, ami a zenekarhoz híven igazán komolynak és látványosnak ígérkezik. Az együttes nemcsak a rockzene klasszikusa, hanem popkultúra állócsillaga is, amit jól mutat, hogy még Kanye West is tőlük nyúlt: 2013-as Yeezus albumának New Slave száma utolsó másfél percében használta az egyik, ha nem a legismertebb Omega-sláger, a Gyöngyhajú lány hangmintáját. Engedély nélkül, minek nyomán Adamis Anna és Presser Gábor ’17-ben egyezett meg peren kívül Westékkel, bizonyos értesülések szerint 100 ezer dollárban. A dalt amúgy sokan feldolgozták, teljes egészében is, 1995-ben például a Scorpions White Dove címmel. (A Scorpions egyébként tíz nappal az Omega/Nazareth-koncert után lép föl Budapesten.)

A mostani koncerten tehát a Tűzvihar show lesz műsoron, melynek gerincét a progresszívebb időszakuk dalait adják (de azért leadnak korábbi számokat is, a legrégebbi mintegy ötvenéves lesz), modern hangszerelésben. 57 éves pályafutásuk az egész világon egészen különleges, pláne, ha azt nézzük, hogy mennyire lüktető minden egyes hazai és külföldi fellépésük is a mai napig. Berlinben, Prágában és Pozsonyban meglehetősen gyakran játszanak, nem beszélve szlovákiai és romániai, erdélyi bulijaikról.

November 8-án, pénteken kezdés, illetve kapunyitás este 8-kor, és az egész program pedig 11-ig tart. Normál állójegy 8900 forintért kapható, míg kiemelt állójegy 14 800-ért. Ülni pedig már 7900-ért is lehet, míg a legjobb ilyen helyekre 16 900-ba kerül egy tikett. Ám aki velünk játszik, ingyen is ott lehet:

Nyerj jegyet!

Mit írtunk 2015-ben az Omega-tag Benkő László Lexikon című lemezéről? (Segítség a cikk első harmadában.)

A megfejtéseket november 7-én, csütörtökön este 6-ig várjuk a jatek@koncertblog.hu címre Omega/Nazareth tárggyal. A helyes megfejtést küldők közül két nyertest választunk, akik másodmagukkal ingyen mehetnek a másnap esti Omega/Nazareth-koncertre, a Papp László Budapest Sportarénéba. A nyertesek nevét ebben cikkben, itt közöljük, egyben tudatjuk velük a koncertre bejutás módját.