A triphop olvasztótégelye – Lamb a Barba Negrában

// 2019-11-25

’11-ben még valóságos rajongói civilmozgalmat kellett szervezni, hogy önálló koncertet tartson nálunk a Lamb, most meg már a világ legnagyobb koncertszervezője hozza őket.

A Facebookon szerveződő rajongók nyolc éve ősszel célt is értek, és bejelentették, hogy 2012 májusában végre rendes koncertet tart Budapesten a Lamb. Ez már a második volt egyébként; 2003-ban a Szigeten, délután, esőben már fölléptek a magyar/országi közönség előtt, de mint a leírt körülményekből is látszik, azért az nem volt az igazi. Aztán a “mozgalmi szervezésű” buli után három évvel ismét játszottak Budapesten, ez a mostani, Live Nation-ös koncert tehát már a negyedik Lamb lesz Magyarországon.

Hiába Manchesterből indultak, zenéjüket a már-már klasszikus bristoli iskolához sorolhatjuk. Bristolt a globális elektronikus zene egyik fővárosának is nevezhetjük, hatalmas nevek és zenék és komplett műfajok származnak innen. A triphopot is itt találták ki és alkották meg (a Massive Attack) – azt a triphopot, mely stíluscímkét egyértelműen ráhúzhatjuk a Lambre is.

Persze mint sok más elektrós műfaj, a triphop is valóságos olvasztótégely, és mivel egy csomóhoz képest kevésbé feszes, egyben szélesebb kör által befogadható és “használhatóbb” (már csak azért is, mert egyáltalán nem bulizene), még plasztikusabban képes befogadni más stílusokat és hatásokat. A Lamb sem fukarkodik az efféle keveredésekkel, profin és kellemesen tudnak ők dzsesszesek lenni, de beadják a drum’n’basst, a breaket és a dubot is, és ahogy haladnak a(z élet)korukkal, egyre akusztikusabbak is.

November 28-án, csütörtökön a Barba Negrában új, immáron hetedik lemezüket, a The Secret of Letting Go címűt mutatják majd meg a magyar közönségnek. Kapunyitás este 7-kor, majd 8-től Hangácsi Márton produkciója vezeti föl az Andy Barlow producer és Lou Rhodes dalszerző alkotta páros koncertjét. Jegyek 8900 forintos áron kaphatók, és vannak még a galériára is, 11 900-ért.