A bandurától a trembitáig – ukrán elektrofolk az A38-on

// 2019-04-09

Ketten nyertek jegyet az Onuka pénteki koncertjére.

Pénteken Budapestre jön az Onuka, hogy az A38-on megmutassa: mi lesz abból, ha egy sajátos hangzásvilágú kelet-európai népzenét autentikus hozzáállású muzsikusok vegyítenek elektronikus ütemekkel.

Az ukrán banda zenéje messze túlmutat a régi dallamokat szintetizátoron elnyekergő úgynevezett elektrofolk-együtteseken. Az Onuka 2013-as alapítása óta tizenegyre duzzadt azon zenészeinek száma, aki tradicionális hangszerek valamelyikén játszanak. A színpadon megszólal több ütőshangszer, sípok, okarina, omnikord, két harsona, bandura, valamint a trembita, egy alpesi eredetű, a nyugat-ukrajnai hucul pásztorok által használt kürt.

 

A banda neve ukránul annyit tesz: lányunoka. Az alapító Nata Zsizscsenko ezzel a névvel fejezte ki nagyrabecsülését néhai nagyapja iránt. Olekszandr Slioncsik nemcsak Nata népzenei eszmélésében játszott meghatározó szerepet, máig az egyik leghíresebb ukrán népzenészként és hangszerzkészítőként tartják számon.

1986

Az Onuka egyik utóbbi projektjét az 1986-os csernobili katasztrófa ihlette. A tragédia 30. évfordulójára kiadott, Vidlik című (jelentése: új kezdet, esetleg visszaszámlálás) EP-jük mondandóját azzal is nyomatékosítják, hogy pólókkal és egyéb ruhadarobokkal hívják fel a figyelmet az atomerőmű-baleset szörnyűségeire és a mai napig köztünk élő áldozatokra. A téma Natát személyesen is érinti: édesapja volt egyike azoknak a katasztrófavédelmiseknek, akik az erőműben pusztító tüzet igyekeztek megfékezni.

Az Onuka most a harmadik lemezével, a Mozaikával turnézik. A koncert este 8-kor kezdődik. Aki velünk játszik, az akár ingyen is bejuthat:

Játék

Melyik világhírű ukrán zenekar játszott Magyarországon tavaly novemberben? – kérdeztük. (Segítség ebben az ajánlónkban, a megfejtés: Stoned Jesus.)

A megfejtéseket április 12-én, pénteken délután 1-ig vártuk a jatek@koncertblog.hu címre, Onuka tárggyal. A helyes megfejtést beküldők közül két nyertest választottunk: Daria Bezhant és Páli Mirellát, akik ingyen mehetnek az esti Onuka-koncertre, az A38-ra. A nyerteseket e-mailben értesítettük, egyben tudattuk velük a buliba bejutás módját.

Hallgasd meg itt a Koncertblog összes podcastját!